Haberler->Son Haberler->iİŞİTSEL İMPLANT PİL ÜÇTETLERİ İÇİN BAKANIMIZA BAŞVURU

Sayın Zehra Zümrüt Selçuk
Aile,Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Ankara
Değerli Bakanımız
Bilgileriniz olduğu üzere Eylül ayının ilk haftasında SGK Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan değişiklik ile Tıbbi Cihaz ve Malzeme fiyatlarında artışlar yapıldı. Bu artışlardan işitsel implant ve işitme cihazı fiyatlarındaki artış uzun süredir İşitme engelli kardeşlerimizin beklediği bir güncelleme idi.
İşitme engelli vatandaşlarımız sayısal olarak ülkemizdeki engelli gruplarının başında gelmektedir. İşitme engeli genelde doğuştan olarak süreklilik vasfında taşıdığından en çok desteğe ihtiyacı olan gruptur. Ses yaşamın ana öğesidir. Son güncellemeler bu yönden isabetli olmuştur. Engelli kardeşlerimiz adına teşekkürlerimizi iletiriz.
işitsel implantlarda kullan at tip ve şarjlı tip pil/ batarya cihazlarımızın enerji kaynağıdır. Yılda 360 adet pil veya bir adet şarjlı pil/batarya olmaz ise olmaz malzememizdir.
Ne varki SGK implant sarf malzemelerine yaptığı % 40 lık artışı pillerimize yansıtmadı. Geçmiş dönemlerde 0.45 kuruluşluk fiyat bile iki katın üstündeki bir artış ile 1 liraya çıkarılmıştı. Uzun dönemdir uygulanan bu rakam fiyat artışları karşısında çok yetersiz kalmıştır.
Bir yıllık kullan at pil için ödenen ara farklar 180 lira ila 475 lira arasında değişmektedir. SGK’nun sözleşmeli satıcıya ödenen yıllık pil ücreti dikkate alındığında fiili pil fiyatı 900 lira seviyesine ulaşmaktadır.
SGK sarf malzemelerinde artış oranlarının işitsel implant pillerine de uygulanması gerekir idi. Bu ayırım neden yapıldı. Noksanlık mıdır. Biz engelimiz için pozitif ayrımcılık bekler iken ve çoğu işlemlerde de bu yapılır iken burada uygulanmamasının bir izahı olmalıdır. Pil için ödenen 1 lira da en azından 1,40 olmalı idi. Hatta bu fiyatın piyasadaki cari fiyatlar göre asgari 2 lira seviyesinde olması gerekir. Emsali liste malzemelerinden ayrı tutululması öncede belirttiğimiz gibi ayrımcılıktır. Her an kulağımızda, yanımızda ve çantamızda bulunması gereken malzemenin fiyatının düzenlemeye dahil edilmemesi ileri derecede mağduriyet yaratmaktadır. Pil olmadan cihazın çalışması bizimde duymamız mümkün değildir.Sosyal Güvenlik Kurumu sarf malzemeleri yönünden işitme engellilerin dayanacağı ve güvendiği tek merciidir.
En iyi cerrahı bulup en iyi cihazı da taktırsak, pilimiz olmadan duyamıyoruz. Uygun bir benzetme ile Pil bizim gıdamızdır, bizim için ekmektir peynirdir
İşitsel implant ve işitme cihazı kullanıcılarının pil ücretleri de emsali malzemeler gibi artırılmalıdır.
Sayın Bakanımızdan bu aksaklığın kısa sürede düzeltilmesini bekliyoruz.
Mustafa Koyuncu
Cochlear İmplant Derneği Başkanı
( Koklear İmplant Kullanıcısı)