Koklear İmplant için Aklınızda Olsun(Yeni)

1-Koklear Implant kullanıcısı sesleri doğal tonlarına göre biraz değişik de olsa her şekilde duyabilmektedir. Ne var ki  kullanıcı için  önemli olan duyduğu sesi anlayabilmesi veya ayırt edebilmesidir. İşte kullanıcıya ameliyat sonrası  verilen  eğitimle anlama ve ayırt  edebilme konularında istenilen seviyeye gelmesine çalışılır.  Bu eğitimin  başarısı kullanıcının ve yakın çevresinin  ilgisine bağlıdır.

2-Cihazlarınızdan  istenilen  düzeyde verim almak için önerildiği şekilde kullanmalı ve başlangıç dönemlerinde cihazın programını sık sık kontrol ettirmeliyiz.  Çünkü bu kontroller anlamada ve ayırt etmede sağladığınız gelişmelerin programınıza aktarılmasını sağlar.

3- Koklear İmplantın  dış parçaları  yaşam  şartlarına karşı dayanıklı üretilmiştir. Ancak yinede cihazlarımızı özenli bir şekilde kullanmalıyız. Çünkü; arıza hallerinde ki kesintiler bizleri tekrar sessizliğe boğacaktır. Bu   nedenle cihazla, yedek parça ve aksesuarları ile  kesinlikle oynamayınız ve oynatmayınız. Her ne şartta olursa olsun dışardan müdahale garanti kapsamından çıkarılmasına neden olur.

4- Koklear İmplant cihazlarında nem ve ter kullanımı etkileyen en  önemli faktörlerdir.  Cihazınızı, yani konuşma işlemcisini ter, nem ve yağıştan koruyunuz. Yağışlı havalarda gerekirse geçici olarak çıkarınız. Banyo yapar iken veya suya girerken cihazınızı kesinlikle çıkarınız. Nemini almak için her akşam muhakkak nem kitine koyunuz.

5- Duymadan konuşmayı öğrenmek genelde mümkün değildir. Bu nedenle Koklear implant cihazlarınızı devamlı olarak takınız. Düşecek, çalınacak, bozulacak, pili bitecek diye cihazınızı takmamazlık etmeyin.

Özellikle bebeklerde ve çocuklarda devamlı takmak konuşmayı öğrenmek için zorunludur.

6- Cihazlarınızın ara kabloları sorun yaratabilecek bir bölümdür. Bu ara kablolarda ter nedeniyle oluşan sertlikler içerideki ince tellerin kopmasına neden olur. Çok ince olan bu teller en ufak bir darbe ile kopabilir.

Bu nedenle konuşma işlemcisi ile aktarıcıyı bağlayan ara kabloyu sallamayınız. Çocuklarınızın dişlemesini, çekmesini önleyiniz. İçeride kopan kablo tellerinin yapacağı kontak patlama gibi sesle rahatsızlık verir ve neticede cihaz çalışmaz.

Kablo sürtünmeleri statik  elektriklenmeye neden olabilir. Bu durumlarda statik elektriğin boşalmasını sağlayınız.

7- Cihazlarınızda önerilen pilleri kullanınız. Kulak arkası modellerde 675 serisi pillerin İmplant için üretilen çeşitlerini tercih ediniz.  Pillerin volt ve  amperlerinin (mAh) belirlenen  değerlerde olmasına çok dikkat ediniz. Kalem tip pillerde amperi yüksek olan pilleri alınız. Pilinizin kullanımını uzatmak için pilinizi cihaz kapalı olarak takınız ve kulağınıza taktıktan sonra cihazı açınız.

Küçük yassı tip piller çocuklarınız, bebekleriniz için çok tehlikelidir. Bu nedenle pilleri ortalıkta bırakmayınız, çocukların ulaşamayacağı ve kapalı  yerlerde muhafaza ediniz. Yutabilirler. Hayati tehlikesi vardır.

Kullanılmış pilleri gelişi güzel çöpe atmayınız. Çevre kirliliğini çok etkileyen kullanılmış pilleri biriktirip pil kutularına atınız.

8- Kaliteli bir ses için; konuşma işlemcisini ve kabloların başlıklarını ve aktarıcıyı  temiz tutunuz. Temizleme işini önerildiği gibi yapınız.

9- Ameliyatla iç kulağın koklea kısmına yerleştirilen elektrotların güvenliği için başınızı darbelere karşı korumalıyız ve özellikle boks-güreş ve benzeri  yakın temas gerektiren aktivitelerden kaçınmalıyız.

10- Koklear implantlı bir kişi; başka bir rahatsızlığı nedeniyle röntgen veya bilgisayarlı tomografi çektirebilir. Ancak Manyetik Rezorans (Emar)çekimini ameliyatınızı yapan doktor ve cihaz firmasının haberi ve onayı olmadan  kesinlikle yaptırmayınız. Çünkü bu tür görüntüleme sistemleri içerideki mıknatısı harekete geçirebilmektedir.

Cihazların son modellerinde  Manyetik Rezorans için koruma mevcut olmakla birlikte bu tür çekimlerde yinede Kliniğinize veya cihaz firmasına  muhakkak bilgi veriniz.

11- Güvenlik sistemleri ve Metal dedektörler cihazınıza zarar vermezler. Ancak sistemlerden geçerken veya kontrol edilirken alarm verilmesine ve ses çıkmasına neden olabilirler.

Bunun için ya geçmeden önce güvenlik görevlisine bilgi verin veya cihazınızı kapatınız.  Geçişlerde cihazı kapatmak en uygun yoldur.

Tatilinizde ve özellikle yurt dışı seyahatlerinizde sorun yaşamamak için cihazınızın veya çocuğunuzun cihazının  tanıtım kartını yanınızda taşıyınız. Seyahatlerde gerekli yedek parçaları ve yeteri kadar pil almayı unutmayınız.

Uçak yolculuklarında kalkış ve inişlerde cihazınızı kapatmanız önerilir.

12-Televizyon, teyp veya radyoyu anlamakta veya takip etmekte zorlanıyor sanız;  cihazınızla verilen yardımcı kablo ve aksesuarlardan faydalanınız.

FM Cihazları çocuklarınızın derslerini takip etmeleri için çok yardımcı olacaktır.

13- Kullanıcıların anlamada problemlerle karşılaşmaları  doğaldır. Hele kalabalık yerlerde veya açık alanlarda daha çok sorun  yaşayabilirsiniz.

Bu gibi ortamlarda anlamamanıza rağmen anlamış gibi davranmayın. Çok zor durumda kalabilirsiniz. Tekrarını isteyin. Gerekirse kullandığınız cihaz için  bilgi vererek iletişim kurmayı  deneyin.

14- Koklear implant kullanıcıları hayat boyu desteğe gerek duyduklarından; Klinik-Cihaz Firması-Kullanıcı üçgeninde iyi bir diyalog kurmak ve devam ettirmek durumundadırlar. Bu ortam kesintisiz ve kaliteli bir kullanım için  zorunludur. Mevcut durumunuz veya mesleğiniz nedeniyle cihazlar veya teknolojileri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz veya araştırarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu iyi bir yaklaşım olabilir. Ancak cihaz için verilen bilgileri ve kullanım için önerilen yolları,tarzları bu bilgilerle karşılaştırmayı belli bir  yerde kesmeniz devamlı ve istikrarlı bir kullanım için gereklidir.

15- Cihazdan alınacak netice büyük ölçüde kullanıcının performansına bağlıdır. Bu nedenle başlangıç  döneminde beklentinizi yüksek tutmayınız.

Unutmayınız ki tamamen kayıp ettiğiniz veya doğuştan olmayan işitmenizi yeniden kazanıyorsunuz. Baş döndürücü hızla gelişen tedavi olanaklarına rağmen beş duyu organımızdan yalnızca işitmemiz geri kazanılabilmektedir. Bunu da bir iç kulak protezi olan koklear implant sağlamaktadır.

Siz şimdi bu cihaza sahipsiniz. Gerisi, şahsınızın ve ailenizin gayretiyle gelecektir. Eğitime vereceğiniz emekle sizde, çocuğunuzda duyduklarınızı anlamada ve ayırt etmede en iyi seviyeye geleceksiniz.

İşitmenin mutluluğunun sizi hayata bağlayacak önemli bir unsur olduğunu unutmayınız.

Cihazınızı iyi günlerde kullanmanız dileğiyle.