SGK Katkısı ile yıllık koklear implant pili almak için KBB uzman hekiminin düzenleyeceği tek hekim raporu ve reçete ile kullanıcısı olduğunuz cihaz firmasına başvurarak, yıllık pilinizi SGK katkısı ile alabilirsiniz.
KBB uzman hekiminin düzenleyeceği tek hekim raporu ve reçete ile cihaz firmasına başvurarak, yıllık pilinizi SGK katkısı ile alabilirsiniz.
KBB uzman hekiminin düzenleyeceği tek hekim raporu ve reçete ile cihaz firmasına başvurarak, aktarıcı kablosunu SGK katkısı ile satın alabilirsiniz. Bu durumda kullanıcı yalnızca, ürün bedelinden SGK katkısı çıkarılınca kalan farkı ödemektedir
Üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarınca düzenlenen 3 KBB uzman hekiminden oluşan sağlık kurulu raporu ve reçete ile cihaz firmasına başvurarak, konuşma işlemcinizi SGK katkısı ile yenileyebilirsiniz. İşlemci yenilemede, kullanıcının seçeceği işlemci komple kit olarak verilir. Kullanıcı yalnızca, ürün bedelinden SGK katkısı çıkarılınca kalan farkı ödemektedir. Ödenecek fark, seçilen işlemci modeline göre farklılık gösterebilir.
İki kulağa da koklear
implant takılması ve çift taraflı işitme sağlanması anlamına gelen bilateral
koklear implantasyon, 26.11.2016’de yayınlanan SUT’a göre aşağıdaki durumlarda
SGK tarafından karşılanmaktadır:
a) Koklear implantsyon
kriterlerini karşılayan 12-48 ay arası çocuklar (Konuşma ve işitme gelişimi
için yaşamın ilk yılları kritiktir)
b) Yaş sınırı
aranmaksızın post-lingual dönemde gelişen menenjit sonrası odyolojik kriterlere
haiz ileri derecede sensörinöral işitme kayıpları
c) 48 ayın üzerindeki
hastalarda (48 aylık olanlar hariç) ileri derecede sensörinöral işitme kaybına
eşlik eden bilateral körlük
Kaynak: SGK SAĞLIK
UYGULAMA TEBLİĞİ, 26.11.2016
Sağlık Uygulama
Tebliği’ne göre;
koklear implant cihazları 7 yılda 1 kez,
kemiğe monte işitme
implantları 5 yılda 1 kez olmak üzere SGK desteği ile yenileyebilirler.
İşitme kayıplı kişiler araç kullanabilir. Kişinin bir ya da her iki kulağının işitme cihazlı ya da cihazsız saf ses ortalaması 35 dB veya daha iyi olmalıdır. İşitme cihazıyla bu kriteri sağlayan kullanıcıların raporlarında işitme cihazı kullanma kodu belirtilmektedir. Kişi bu kriteri işitme cihazı ile sağlıyor ise trafiğe işitme cihazı ile çıkmalıdır. İşitme cihazı olmadan trafiğe çıkması yasaktır ve tehlike arz etmektedir.